Що варто спробувати з української, грузинської та ірландської кухні
18 листопада 2021 09:000
Фото: Shutterstock
Особуко по-італійськи
Цю страву обожнюють італійці. Воно є тушкованими з овочами шматками телячої голяшки. У кожному шматку залишається шмат кістки з кістковим мозком, що надає страві особливого смаку.
ТРЕБА (на 4 порції):
4 шматки телятини (голяшка)
1 мускатний горіх
оливкова олія для смаження
60 г вершкового масла
2 ст. ложки борошна
4 лаврові листи
пучок петрушки
2 цибулини
2 моркви
3 зубчики часнику
2 стебла селери
2 гілочки розмарину
200 мл білого сухого вина
1 ст. ложка томатної пасти
перець
сіль ·
1 л курячого бульйону
ГОТОВИМО:
У глибоку розігріту сковороду наливаємо оливкової олії, кладемо шматочок вершкового.
М'ясо солимо, перчимо, посипаємо тертим мускатним горіхом і присипаємо борошном.
Смажимо м'ясо 10 - 15 хвилин, постійно перевертаючи, до золотистої скоринки.
М'ясо прибираємо, жир зливаємо, повертаємо сковороду на плиту, додаємо трохи олії і смажимо на ньому дрібно нашатковану цибулю, часник, селеру, нарізану брусочками, як для плову, або кубиками моркву.
Додаємо розмарин та вино. Гасимо, помішуючи, до випаровування вина.
Додаємо томатну пасту, перемішуємо. Солимо на смак, перчимо.
Повертаємо м'ясо в сковороду, додаємо бульйон, доводимо до кипіння та вимикаємо вогонь.
Накриваємо сковороду кулінарним пергаментом і потім подвійним шаром фольги, щоб пара не виходила назовні.
Переносимо в духовку сковороду і запікаємо 2 години при температурі 180 °С.
Подаємо, посипавши свіжою петрушкою, з будь-яким гарніром.
Чахохбілі по-грузинському. Фото: Shutterstock
Чахохбілі по-грузинськи
ТРЕБА (на 4 порції):
8 курячих ніжок
2 цибулини
5 - 6 помідорів
3 зубчики часнику
маленький пучок кінзи (20 г)
2 ст. ложки томатної пасти
2 ст. ложки рослинної олії
1 ч. ложка хмелі-сунелі
1 ч. ложка солі
1/2 ч. ложки меленого чорного перцю.
ГОТОВИМО:
Ніжки миємо, сушимо та зрізаємо зайву частину кістки.
Цибулю ріжемо четвертинками кілець.
Томати очищаємо від шкірки (витримавши в окропі 1 - 3 хвилини) і ріжемо дрібними кубиками.
Кинзу та часник дрібно ріжемо.
Курку обсмажуємо на сковороді до золотистої скоринки на невеликій кількості олії.
В іншому сотейнику смажимо цибулю до прозорості, додаємо помідори, гасимо 5 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо.
Додаємо обсмажені ніжки, гасимо під кришкою 20 хвилин.
Додаємо часник, перець, сіль, хмелі-сунелі та перемішуємо. Гасимо ще 20 - 30 хвилин під кришкою.
Подаємо, посипавши кінзою.
Рагу ірландською. Фото: Shutterstock
Рагу ірландською
ТРЕБА (на 6 порцій):
700 г баранячої лопатки
3 великі цибулини
2 моркви
1 ч. ложка сушеного чебрецю
500 мл темного пива
0,5 ч. ложки чорного перцю
пучок петрушки
600 г картоплі
3 зубчики часнику
2 лаврові листи
1 щіпка кмину
2 ч. ложки солі
2 ст. ложки олії.
ГОТОВИМО:
М'ясо ріжемо великими шматками. Розігріваємо сотейник або каструлю з товстим дном, наливаємо олію та обсмажуємо м'ясо з усіх боків на сильному вогні до рум'яної скоринки.
Цибулю ріжемо півкільцями, моркву - великими шматками, відправляємо в сотейник і гасимо хвилин п'ять.
Вливаємо пиво (воно має закрити вміст). Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до слабкого і гасимо 1 годину під кришкою. Потім доливаємо склянку окропу і гасимо ще 1 годину до готовності м'яса.
Додаємо картоплю великими шматками, лавровий лист, чебрець, кмин і часник. Якщо рідина википіла, підливаємо окріп, перемішуємо, підсолюємо. Гасимо до готовності картоплі близько 30 хвилин. Подаємо із зеленню.
Свинячий окіст у духовці по-українськи. Фото: Shutterstock
Свинячий окіст у духовці по-українськи
Якщо немає бажання возитися на кухні, то дуже складні рецепти вам не підходять. А ось запечений повністю шматок м'яса - те, що треба.
ТРЕБА (на 6 порцій):
свинячий окіст на 1 кг або трохи більше
1 ч. ложка уцхо-сунелі (якщо ні, замініть на хмелі-сунелі, а уцхо-сунелі якось купите про запас - пажитник, що входить до складу, дуже гарний до м'яса)
0,5 ч. ложки свіжомеленого чорного перцю
0,5 ч. ложки сушеної паприки
0,5 ч. ложки кайєнського перцю
1 ч. ложка гірчиці
6 зубчиків часнику
1 ч. ложка солі.
ГОТОВИМО:
М'ясо помити, обсушити, нашпигувати часником.
Спеції змішайте в мисці, для додання однорідності можна додати 1 ч. ложку олії.
Добре змастіть окіст спеціями з усіх боків.
Загорніть окіст у лист кулінарного пергаменту, а потім у фольгу. Покладіть у холодильник на 10 – 12 годин (наприклад, на ніч).
Запікайте в духовці за температури 180 °C 90 хвилин.
Дістаньте окіст, розкрийте фольгу і пергамент, полийте соком, що скупчився, і запікайте ще 30 хвилин. Дайте м'ясу охолонути у духовці.
Подавати в холодному вигляді, нарізавши скибочками, зі свіжою зеленню, овочами та хріном.
Цей веб-сайт використовує cookies для покращення взаємодії з користувачем під час відвідування веб-сайту. Користування веб-сайтом означає згоду з його політикою cookies