Причиною пожежі в готелі на гірськолижному курорті Туреччини, яка забрала життя 78 людей, стало займання олії на кухні. Як повідомила 27 січня газета Sabah, у ніч трагедії співробітники кухні на четвертому поверсі почали готувати сніданок.
- Згідно з отриманими слідчими даними, вогонь розпочався о 03.21, перед цим співробітники кухні на четвертому поверсі готелю увімкнули гриль, щоб приготувати сніданок. Гриль залишався увімкненим довгий час, тому коли на нього потрапила гаряча олія, розгорівся вогонь, — пише видання.
Кухар Файсал Явер та кілька співробітників спробували загасити вогонь водою, а не вогнегасником, і в результаті вогонь розгорівся ще сильніше. Вогонь через витяжку, "яку давно ніхто не чистив", потрапив у димар і звідти швидко досяг даху готелю.
Один із кухарів готелю, Мустафа Сербест, якого суд не став арештовувати, повідомив у неділю агентству Anadolu, що співробітники кухні намагалися близько 40 хвилин самостійно загасити вогонь, вогнегасників вони не бачили. За його словами, співробітники кухні врятували кілька людей, які стрибали з вікон, підклавши для них матраци.
Вночі 21 січня у 12-поверховому готелі Grand Kartal на гірськолижному курорті Карталкаю у провінції Болу загинули 78 людей. На момент трагедії в готелі перебувало 238 гостей. Через сезон зимових канікул готель був заповнений на 80–90%.
У справі про трагедію заарештували 19 осіб, у тому числі власника готелю Халіта Ергюля, кухаря та кількох співробітників кухні, а також заступника мера муніципалітету Болу.
Жителі готелю розповіли, що пожежна сигналізація не спрацювала. Експерт із надзвичайних ситуацій та охорони праці Хаджі Латіф Ішчан пізніше повідомив, що проходи до пожежних сходів у готелі були перекриті, система пожежогасіння була відсутня.