Якщо рік тому зимові подорожі, новорічні корпоративи, відзначення у кафе-ресторанах та походи в гості опинилися під великим питанням через коронавірус, то цього року все з ніг на голову перевернула війна. Ми знову змушені зустрічати Новий рік «по-новому», і знову більшість українців чекає на «домашній» Новий рік.
Так що за традицією готуємо новорічні страви, підраховуємо вартість продуктів та обчислюємо "індекс олів'є".
Незважаючи на війну, новий рік прийде за розкладом. І щоб зрозуміти це, достатньо зайти в будь-який магазин - продавці як могли створювали в торгових залах атмосферу свята, що наближається.
Останнім часом мені кілька разів доводилося чути, що настрою на відзначення немає – надто багато горя довкола. З іншого боку, Новий рік завжди дарує нові надії та нові мрії, тому, напевно, варто зібратися з силами та влаштувати собі та близьким невелике свято.
Вже не перший рік я пишу про те, що не прихильник того, щоб напередодні новорічної ночі «вбитись» на кухні, готуючи як на весілля, а потім все приготовлене тиждень доїдати. Але проти традицій не підеш, а вони нам кажуть, що святковий стіл має буквально ломитися від їжі. Причому, враховуючи вкрай складний фінансовий стан багатьох українців, бажано накрити стіл «дешево та сердито».
Найдопитливіші вже знають, що 2023 рік – це рік Чорного Водяного Кролика (або Кота). Ці тварини приносять із собою надію та процвітання, що є ще однією причиною того, щоб зустріти їх із любов'ю.
Основне новорічне табу цьогорічного новорічного столу полягає в тому, що на столі не повинно бути кролятини. Все інше вітається, тому можете сміливо готувати страви з курки, індичати, яловичини, свинини, риби.
На святковому столі завжди добре виглядають м'ясні та сирні нарізки, м'ясні та зелені салати, та й взагалі: сиру та зелені багато не буває. Так що сміливо додавайте до своїх страв зелені фарби, прикрашаючи їх гілочками петрушки, кропу та кінзи.
Не забудьте про фрукти, причому це можуть бути не лише традиційні мандарини. Адже кожен фрукт несе із собою власне послання у новий рік. Наприклад, помаранчеві фрукти – хурма, мандарини, апельсини – обіцяють, згідно із східними традиціями, у майбутньому багатство та процвітання. Персики вважаються плодами богів і приносять довголіття та здоров'я. Виноград є символом родючості та гарного врожаю, а гранати – благословення.
Щодо напоїв особливих обмежень немає. Доречними будуть і традиційні шампанське і коньяк, і легкі коктейлі, і домашні безалкогольні напої – морси, компоти, лимонади. Словом, пийте все, що ллється і п'ється, головне – дотримуйтесь міри.
Салати є неодмінним атрибутом будь-якого новорічного столу, і поточний рік не буде винятком. Готувати можна як легкі овочеві салати з великою кількістю зелені, що дуже порадує Кролика, так і ґрунтовніші. Тож новорічна страва №1 чудово вписується у рекомендації цього року.
Щороку майже кожна господиня обіцяє собі, що олів'є на новорічний стіл більше не готуватиме нізащо й ніколи. Але ближче до грудня утриматися стає все важче, і ми починаємо прочісувати інтернет у пошуках оновленого рецепту.
Всі знайдені варіації, безумовно, хороші, але нам для підрахунку індексу потрібен класичний рецепт, який ми пам'ятаємо з дитинства. У нього йдуть звичайні повсякденні продукти, тому щорічний підрахунок вартості цієї страви дозволяє оцінити, як змінилася вартість нашого життя за 12 місяців. Саме тому вже тринадцятий Новий рік "КП в Україні" підраховує "індекс олів'є".
Олів'є ми традиційно готуємо з куркою, і впевнені, що господар Нового року залишиться цим вибором цілком задоволений. Втім, за бажання, курку можна замінити на ковбасу, індичку, телятину, мову або будь-яке інше нежирне м'ясо.
Отже, новорічний стіл з ікрою та шампанським, мандаринами та олів'є, а також іншими різноманітними та цілком пристойними закусками для сім'ї з чотирьох осіб коштуватиме 1704,72 грн (див. таблицю). Цифра ця досить умовна через розкид цін навіть в одному магазині. Так, наприклад, ігристе вино у столичних супермаркетах продається від 120 грн за пляшку і вище (ми у своїй таблиці щороку для уникнення плутанини беремо ціни на «Артемівське»). Оливки пропонують по 56-180 грн, консервовану кукурудзу – по 35-80 грн, 450-грамові торти – по 190-350 грн.
Як видно з таблиці, протягом року практично всі продукти подорожчали, за дуже рідкісним винятком. І це при тому, що ми намагалися купувати за мінімальні ціни.
З того, що подешевшало, впадає у вічі червона ікра. Це можна пояснити як приходом дешевших торгових марок, так і низьким попитом на цей товар. Крім того, ми неодноразово писали, що в момент криз базові «соціальні» продукти дорожчають швидше. Також стабільною залишається ціна на вершкове масло завдяки тому, що 73%-не масло підпадає під державне регулювання цін. /economics/a650620-5-voprosov-o-podorozhanii-produktov
Але навіть незважаючи на це, зроблені розрахунки показують, що наш «новорічний кошик» за рік додав більш ніж 25%.
Продукти | Мінімальна ціна, грн | ||
2020 р. | 2021 р. | 2022 р. | |
Шампанське, 1 бут. | 113,00 | 133,90 | 133,90 |
Коньяк, 0,5 л | 153,00 | 128,40 | 176,50 |
Сік 2 л | 36,90 | 43,30 | 68,00 |
М'ясо 0,5 кг | 72,00 | 72,00 | 90,00 |
Куряче філе, 0,5 кг | 42,45 | 55,00 | 75,00 |
Риба (хек), 0,5 кг | 42,50 | 43,45 | 59,50 |
Сир 0,3 кг | 66,00 | 66,00 | 74,70 |
Ікра червона, 1 бан. | 155,00 | 165,32 | 125,50 |
Зелений горошок, 1 бан. | 19,70 | 17,50 | 29,90 |
Кукурудза консерв., 1 бан. | 18,90 | 22,35 | 35,90 |
Морква 0,5 кг | 1,95 | 3,80 | 9,85 |
Огірки свіжі, 0,5 кг | 22,50 | 22,45 | 34,75 |
Зелень свіжа, пучок | 12,00 | 12,00 | 15,00 |
Гриби 0,5 кг | 22,50 | 25,90 | 33,95 |
Масло вершкове, 73%, 200 г | 43,10 | 45,00 | 44,80 |
Яйця, 10 шт. | 22,00 | 27,00 | 62,70 |
Майонез, 400 г | 31,07 | 34,00 | 42,17 |
Шоколадні цукерки, коробка | 150,00 | 150,00 | 150,00 |
Торт 0,45 кг | 114,77 | 128,00 | 190,60 |
Мандарини, 1 кг | 24,90 | 27,80 | 59,90 |
Апельсини, 1 кг | 32,90 | 34,90 | 59,90 |
Яблука, 1 кг | 16,90 | 12,50 | 10,90 |
Лимон, 250 г | 7,50 | 8,00 | 11,50 |
Оливки, 1 бан. | 32,00 | 34,43 | 56,20 |
Батон нарізний, 500 г | 18,00 | 20,90 | 20,90 |
Хліб український, 700 г | 24,58 | 27,90 | 32,70 |
РАЗОМ | 1296,12 | 1361,80 | 1704,72 |
ІНДЕКС ОЛІВ'Є
За аналогією з "індексом Бігмака", що прижився в американців, і популярним у нас "індексом борщу", «КП в Україні» регулярно підраховує найноворічніший індекс – "індекс олів'є", який показує, як змінилася вартість продуктів, необхідних для приготування салату, цього року порівняно з минулим.
Виявилося, що відповідно до цього індексу ціни на продукти за рік зросли більш ніж у півтора рази – на 51,7%. Для порівняння: минулого року вони зросли на 10%, а позаминулого навіть знизилися на 4%, і це сталося вперше за всю історію наших підрахунків. 2019-го ціни зросли на 2,3%, 2018-го «індекс олів'є» становив лише пів відсотка, 2017-го - 23,3%. Раніше подорожчання склали: 2016-го – 9,2%, 2015-го – 35,5%, 2014-го - 34,4%, 2013-го - 2,1%, 2012-го - 3,7%, 2011-го - 19,2%, а 2010-го – 16,4%. Тобто цього року "індекс олів'є" поставив рекорд.
Цього року наш звичний тазик олів'є коштуватиме майже 150 гривень. Хоча сьогодні це все одно відносно недорого.
Складові | Ціни у грудні, грн | ||
2020 р. | 2021 р. | 2022 р. | |
Картопля, 2 шт (250 г) | 3,00 | 1,80 | 2,50 |
Огірок солоний, 2 шт. | 10,00 | 10,00 | 11,00 |
Огірок свіжий, 1 шт. | 11,25 | 11,25 | 17,40 |
Морква, 1 шт. | 0,95 | 1,90 | 4,90 |
Куряче філе, 1 шт. | 21,27 | 27,50 | 37,50 |
Яйця, 5 шт. | 11,00 | 13,50 | 31,35 |
Зелений горошок, 0,5 банки | 9,85 | 8,75 | 14,95 |
Зелена цибуля, 0,5 пучка | 6,00 | 6,00 | 7,50 |
Майонез, 200 г | 15,53 | 17,00 | 21,10 |
РАЗОМ | 88,85 | 97,70 | 148,20 |