Сьогодні багато кухонь іменитих ресторанів перетворилися на міні-штаби з приготування їжі для українських воїнів. Запрошують на гарячі обіди й тих, хто лишився без грошей і не може за себе заплатити. Шеф-кухар, ведучий проєкту «МастерШеф» Володимир Ярославський також готує на кухні свого ресторану смаколики для наших бійців та медиків. А ще – знову відкрив двері свого ресторану для відвідувачів, бо треба жити і відновлювати наше життя.
- Володимире, що зараз готуєте – що у вашому меню?
- Сьогодні, 28 березня, перший день, як ми відкрили наш ресторан Lucky для відвідувачів. Тому у меню всього лише 4 позиції - щічки й пюре, бульйон, сирники і паста. Варимо каву.
Окремо готуємо обіди для ЗСУ, тероборони та медиків. Кожного дня наші кухарі створюють для них 300 різних наборів із тих продуктів, які до нас надходять.
- Хто допомагає з продуктами чи грошима?
- Гроші та гуманітарну допомогу збирають працівники і волонтери Goodwine, у них можна зробити внески для гуманітарної допомоги. Продукти нам теж дає Goodwine. А з мене – праця і оплата комунальних (світло, вода тощо). Так ми розподілили обов’язки: Goodwine – збирає, ми – готуємо.
З Олею Мартиновською ми ще збираємо кошти для діток, які перебувають у лікарні Охматдит, – це наша особиста ініціатива. Зробили електронну версію нашої книги «100 рецептів на кожен день», яку кожен може придбати за будь-яку суму. Оскільки проєкт благодійний, скільки ви захочете чи можете, стільки й можна заплатити. І люди кидають дуже різні суми. На сьогодні зібрали вже більше 500 тисяч гривень. Посилання, де придбати книгу, є в шапці профілю Інстаграму як у мене, так і в Олі.
Також спеціально зробили ще й англомовну версію, щоб її могли придбати й люди, які живуть за кордоном, щоб гроші надходили в нашу країну.
Чому ми так зробили? Ми не просто просимо, а даємо натомість нашу працю, щоб це було не лише як пожертвування, а як обмін.
Володимир і Оля продають книгу своїх рецептів в електронному варіанті, щоб зібрати кошти для лікування дітей в Охматдиті. Фото: Instagram.com/yaroslavskyi_vova/
- Як ваша команда тримається? Як настрій?
- Настрій гарний. Особливо зараз, коли почали працювати для гостей. Це, знаєте, ніби ми відновлюємо життя - потрошечку, крок за кроком рухаємося до того щасливого буття, яке в нас було. Ми розуміємо, що зараз будуємо своє нове гарне життя, і від кожного з нас, від кожного доброго діяння залежить наш добробут у майбутньому.
Нам усім треба допомагати, і один одному зокрема.
- Вам особисто що допомагає триматися в ці нелегкі часи?
- Мене тримає робота. Коли я працюю – я щасливий.
- Що зробите в першу чергу в день нашої перемоги? Як собі уявляєте цей день?
- Я навіть не знаю, що буду робити… Дуже чекаю цього кожного дня. Чекаю завтра. Кожного ранку прокидаюся з думкою, що сьогодні можливо все. Просто хочу щасливо жити.
- Якою б могла бути страва нашої перемоги? Нині, здається, навіть свіжоспечений хліб – це вже було б неймовірно святково.
- Для того щоб приготувати хліб на заквасці, потрібно декілька днів. І з продуктами наразі не дуже. Є свої процеси. Наприклад, щоб працював ресторан, треба за два дні почати щось робити. Страви не з’являються просто так і зараз. Навіть коли ви готуєте вдома, ви маєте поміркувати, що будете готувати, піти до магазину, купити, обробити, приготувати і потім тільки ставити на стіл. А тепер уявіть, що у вас стіл кожного дня працює, ви годуєте не тільки свою сім’ю, але й ще приблизно 8-10 таких сімей. Тому будете готуватися за декілька днів. Це просто красиве питання.
Ми щасливі, чекаємо кожного дня, робимо все, щоб ми перемогли. Це чесно.
А перемогу обов’язково будемо святкувати. Як? Ніхто не знає. Пити будемо (сміється). А поки що працюємо і підтримуємо один одного кожен як може.