20 грудня
Завантажити ще

Євген Клопотенко відповів зоозахисникам, які заявили на нього до Держспоживслужби та Держекоінспекції

Євген Клопотенко відповів зоозахисникам, які заявили на нього до Держспоживслужби та Держекоінспекції
Фото: President.gov.ua.

Представники гуманістичного руху за права тварин UAnimals звернулися до Держспоживслужби та Держекоінспекції після перегляду інтерв'ю з кухарем Євгеном Клопотенком на YouTube-каналі "ЗеІнтерв'юер". Вони запідозрили, що у ресторані Клопотенко готують страви з лося – тварини, яка значиться у Червоній книзі України. У Фейсбуці організації UAnimals активісти зазначили, що готують заяву до поліції.

- Євген Клопотенко готує серце червонокнижного лося? В інтерв'ю одному з ютуб-проектів шеф-кухар Євген Клопотенко хизується стравами з диких та рідкісних видів тварин. Весь перелік звучить просто жахливо, а у разі страви із серця лося говорить про порушення закону. Нагадаємо, лось в Україні перебуває на межі зникнення і ця тварина внесена до Червоної книги, тому її вбивство є порушенням закону. За фактом відео ми в UAnimals направили запит до Держпродспоживслужби та ДержЕкоінспекції з проханням з'ясувати, звідки у героя відео з'явився труп лося і чи це не порушує закон. Також готуємо заяву до поліції, - заявили у пості.

Кухар Клопотенко відповів активістам у коментарях до посту.

- Я можу жартувати про лося, але коли ситуація стосується безпосередньо роботи з продуктами, то маю етичні засади. Якщо працюю з м'ясом, то переважно використовую тварин сільського господарства. Мій підхід – не використовувати більше м'яса, ніж потрібно. Балансую його альтернативами, ставлюся відповідально до субпродуктів і додаю їх у їжу, а не викидаю. У моєму ресторані справді є дичина. Але вона, по-перше, в обмеженій кількості. По-друге, це дичина лише від офіційних постачальників, які працюють у рамках закону і мають договірні відносини з фермерськими господарствами. Тому і бобер, і кабан, які я використовую – фермерські. Закликаю всіх свідомо ставитись до продуктів та інформації, з якою ви взаємодієте, - написав Клопотенко.

У UAnimals засумнівалися в тому, що фраза про лося була жартом. Зоозахисна організація оприлюднила скріншот, де Клопотенко поділився посиланням на постачальника серця лося.

- Євгене, йдеться про потенційне порушення закону, і жарт це чи ні – чи мають перевіряти правоохоронні органи. Крім того, раніше ви про жарти не говорили та ділилися посиланням на постачальника серця лося. Щодо них теж даємо запит правоохоронцям, - відповіли в UAnimals на коментар Євгена.

Євген Клопотенко відповів зоозахисникам, які заявили на нього до Держспоживслужби та Держекоінспекції фото 1

Євген Клопотенко відповів зоозахисникам, які заявили на нього до Держспоживслужби та Держекоінспекції фото 1

За кілька годин зоозахисники поставили кухареві питання у коментарях: "Євген Клопотенко, тобто страви з червонокнижних тварин ви справді готуєте?". Кухар поки що не відповів, готує чи ні. Лише заявив, що відкрито до діалогу.

- Погоджуюся, що постачальники мають перевіряти відповідні органи, наділені такими повноваженнями. Зі свого боку, я завжди відкритий до діалогу, – відповів Клопотенко.

У коментарях користувачі розділилися на два табори. Одні обурюються через слова Клопотенка в інтерв'ю Анатолію Анатоличу, а інші пишуть, що кухар пожартував з інтерв'юером.