У 16-му випуску 11-го сезону проект "МайстерШеф" покинула Марина Файницька. "КП в Україні" поспілкувалася з Мариною про участь у шоу, кето-бізнес та схуднення.
- Марино, як змінилося ваше життя після проекту? Ви зараз працюєте в ресторані або більше займаєтеся кето-бізнесом?
- Життя однозначно змінилося. Мене почали впізнавати у рідному місті і навіть у Києві, куди я приїжджала, щоб зустрітися з друзями. Підходять, вітаються. Плюс завдяки проекту "МайстерШеф" значно розширився мій блог. У ресторан я працювати не пішла, але створюю шедеври на своїй кухні та на своєму виробництві. Я розвиваюся як кулінар, ще планую створити ютуб-канал.
- Після проекту у вас побільшало замовлень? Що найчастіше купують - кето-продукти чи марафони для схуднення?
- Сказати однозначно, з'явилися у мене нові клієнти після проекту чи ні, я не можу, тому що постійно розвиваю свій блог, беру рекламу у блогерів, замовляю таргетовану рекламу в Інстаграмі. Зрозуміло, люди почали мене впізнавати завдяки проекту, і, відповідно, побільшало і довіри, і замовлень у магазині та в марафонах. Але чітко провести грань, звідки з'явилися ці люди та скільки конкретно, складно.
- Не плануєте надалі розширювати асортимент? Наприклад, випустити книгу або створити авторське меню?
- Щодо асортименту – ми його постійно розширюємо, у нас з'являються нові марафони, ми щомісяця доповнюємо їх, міксуємо. Відносно книги: у мене є не книга, а гайди з рецептами. Наразі у продаж надходить гайд із новорічними рецептами, кето-рецептами. Ми розвиваємося, ростемо, так розвивається і наше виробництво. Після Нового року плануємо налагодити виробництво кето-шоколаду та кето-цукерок.
– Ви також казали, що мрієте відкрити кето-ресторан. Чи вже є результати?
- Із рестораном все складніше. Це дуже серйозний крок, і я поки що не готова до нього ані фінансово, ані фізично, ані психологічно (посміхається). Наразі я і так дуже стартанула, у мене багато проектів. Тому ресторан стоїть на стопі до найкращих часів. Але, можливо, найближчим часом, весною, я почну до цього підходити розумно. Можливо, знайду інвесторів. Поки що я не дуже готова, але все може бути.
- На кастингу ви розповідали, що 10 років дивилися проект та завжди хотіли взяти у ньому участь. Чому вирішили спробувати свої сили саме у 11-му сезоні? Хтось вплинув на ваше рішення?
- Усі десять сезонів повністю я не дивилася, тому що у мене не було стільки часу. Я переглянула буквально перших два, а решту десь колись бачила у ютубі. Тому що останні десять років фізично багато працювала. У мене був свій бізнес, який періодично банкрутував, і мені доводилося підробляти та рятувати свою справу. Тому я швидше була прихильником не стільки "МайстерШефа", скільки кулінарії. Я завжди любила і люблю готувати готувати і вважаю себе кулінаром. Чому пішла саме на 11-й сезон? Тому що саме блог, саме мої друзі, дівчата, з якими працюю, підкинули мені ідею, що нам із нашим кето-харчуванням потрібно виходити на новий рівень, рівень телебачення, розповідати про це людям. Мій менеджер заповнила анкету, а далі я вже своїми силами йшла-йшла, доки не дійшла.
– А ви спеціально готувалися до проекту?
- Ні, в мене не було часу. Саме в цей період був переїзд магазину з передмістя до міста, плюс я й сама переїхала. Зйомки збіглися з ненайзручнішим для мене періодом. Проте я зробила свій вибір і вирушила на проект, завдяки чому значно зросла як кулінар, але знову ж таки в черговий раз втратила свій магазин. У мене був офлайн-магазин, після зйомок ми зачинилися. Нині у нас все онлайн, чому я дуже радію: більше можливостей і часу для розвитку.
- Ми знаємо, що ви дотримуєтеся кето-дієти. Через це були проблеми із приготуванням страв?
– На проекті Серафим теж був на кето-діеті. Складнощів у приготуванні в мене не виникало. Якщо мені потрібно щось пробувати не за кето, я пробувала. Я вже півтора року на цьому харчуванні, і зірватися в обжерливість для мене практично неможливо. Як то кажуть, тьху-тьху, в добрий час (сміється). Але складнощі все ж таки були в тому, що я не знала класичної кухні. Я вже говорила, що 35 років мала зайву вагу, крім того, можливості ходити по ресторанах у мене не було. Коли з'явилася можливість відвідувати ресторани, то вкусові пріоритети стали іншими. Я, на відміну від інших, ніколи не їла в ресторанах карбонару, путанеску, всього кілька разів пробувала піцу і стільки у житті їла суші. Тому у конкурсі, де мені потрібно було приготувати японський стріт-фуд, я зрозуміла, що нічого про це не знаю. Зрозуміло, що скористалася підказками своїх колег. Так і покинула проект. Потрібно було більше знати, читати та вчити, а я, на жаль, у цьому не сильна.
- А яке випробування для вас було найскладнішим?
- Для мене найскладніша битва – це остання битва "чорних фартухів". До цього всі конкурси давалися мені легко, і той, хто дивився, знає, що я єдина дійшла без "чорних фартухів". Тобто 2/3 проекту я пройшла без битви "чорних", і це про щось свдчить і якось мене характеризує. Як я вже говорила, я не знайома з азіатською кухнею і не мандрувала азіатськими країнами. Ось випробування лікарняною кухнею – це моя тема. Дієти, стандартна кухня, а ось Японія, Китай, Азія – це для мене темний ліс. Саме це зіграло злий жарт.
– Коли ви йшли, деякі учасники плакали. Було видно, що ви дуже потоваришували. А чи були у вас з кимось конфлікти?
- Ну, знаєте, я плакала, коли йшов кожен учасник, бо коли ти живеш з людьми на одній території та 24/7 разом, то, ясна річ, що ми потоваришували. Щодо конфліктів: усі чомусь думають, що я мала конфлікт із Максимом. Але для нас це був конфлікт на 15 хвилин, і ми поза знімальним майданчиком одразу все обговорили, з'ясували, і це жодним чином не переросло у конфлікт, а навпаки - у справжню дружбу. Ми після проекту продовжуємо спілкуватися, я до них приїжджала та планую запросити інших до себе у гості.
- Шанувальники проекту писали, що завдяки вам дізналися про кето-діету. На ваш погляд, чому цей різновид дієти не популярний в Україні?
- Я, в принципі, і прийшла на проект задля того, щоб розповісти людям про існування кето-дієти. Для мене це не дієта, а комфорний стиль харчування. Поки що, на жаль, на просторах України вона ще не дуже розвинена. Але я сподіваюся, що з приходом мого блогу в життя багатьох людей вони переглянуть кількість вуглеводів, які споживають. Людство ніколи не вживало такої кількості швидких вуглеводів, як наразі. Незважаючи на популярність тренду на ЗОЖ та фітнес, я переконана, що раціон харчування дуже впливає на людину та її хвороби. Тобто чим неправильніше харчування, тим більше ми хворіємо. Тому чим "чистіше" наш раціон, тим менше хвороб буде у нас і наших діток.
- А що скажете про жарт, що люди, які дотримуються кето-раціону, нібито "вживають тільки сало"?
- Це найбільша помилка. Окрім сала ми їмо ще дуже багато продуктів – це все різноманітно, і, як я показую у своєму блозі, це кето-торти, кето-каші і навіть кето-борщ. І все це має місце. Просто потрібно стандартні продукти, які ми вживаємо щодня, замінити на нестандартні. Наприклад, картопляне пюре ми замінюємо на пюре із цвітної капусти. Так, ми вживаємо м'ясо, їмо бекон, але це все дуже дозовано. Ми не вживаємо такої величезної кількості їжі, яку звикли вживати у своєму стандартному житті: не перекушуємо, не під'їдаємо, повноцінно харчуємося 2-3 рази на день. І від цього щасливі, здорові та ситі (посміхається).
- Шанувальники шоу також цікавилися: коли ви вирішили дотримуватися кето-харчування, вам хтось допомагав складати раціон або ви самі вивчали матеріал та складали меню?
- На початку мого кето-шляху мені зустрілася людина. Це був тренер, він не особливо знався на харчуванні, але знав ази кето-дієти. І він мені цю тему закинув, а раціони я складала собі сама, тому що у мене вища харчова освіта: я інженер-технолог м'ясопереробної промисловості, плюс до всього закінчила курси з дієтології та кето-харчування Тому розробляти раціони, КБДЖУ, складати меню та вигадувати страви – це завжди було моїм хобі, навіть коли я була на інших дієтах.
- А яку пораду ви дали б дівчатам, які страждають від зайвої ваги і не можуть схуднути?
- Я чудово їх розумію, бо й сама 35 років мучила себе дієтами, голодуваннями, кодуваннями та всіма можливими методами. І навіть пігулки були в моєму житті. Знаєте, коли ти пройшов шлях і зрозумів, що це все не працює, можеш транслювати правильні та розумні речі. І я хочу всім цим дівчатам побажати знайти свого коуча, який допоможе, розкаже, підкаже, а краще – нехай підписуються на мій Інстаграм (посміхається), приходять у мої марафони. Я дуже легко та доступно пояснюю. Я в блозі така сама, як і в житті, і в "МайстерШефі". Можу і допомогти, і пенделя дати, якщо треба.
– Як далі плануєте розвивати кар'єру?
– Про ютуб я вже сказала. Є дуже велике бажання розвиватись не тільки в Інстаграмі. Зрозуміло, це потребує чимало часу та навичок. Для мене це все складно. Нагадаю, мені 41 рік, і я довгий час практично не розвивалася, а працювала у вузькій ніші – у торгівлі. І тепер, звісно, змінила своє життя кардинально. Я навіть мрію відкрити ресторан. Учасники попередніх сезонів мене мотивують: у них з'явилися ресторани, кав'ярні та кондитерські. Тобто все це реально, можливо, і 100% це прийде і до мене. Всьому свій час.
- Чи побачимо вас у інших телешоу?
- Я розраховую на те, що, можливо, розвиватимуся і в цьому напрямку. Місто Кривий Ріг не стане на заваді для того, щоб їздити на заходи до Києва та інших міст. Запрошуйте, їздитиму і проводитиму майстер-класи. Я готова до зйомок навіть у кіно! Багато хто говорив і каже про те, що мені потрібно зніматися в кіно (посміхається).