У 9-му випуску 11-го сезону проект "МастерШеф" залишила Віталіна Мкртчян. "КП в Україні" поговорила з нею про чоловіка "Бога м'яса" Аліка Мкртчяна, пахлаву та конфлікти на проекті.
- Віталіно, глядачі нещодавно бачили вас як учасницю реаліті "Супермама". З якою метою ви вирішили спробувати свої сили на "МастерШефі"?
- Глядачі бачили мене раніше як героїню реаліті і тільки, напевно, завдяки "Супермамі" та подарунку від учасниць у вигляді футболки з написом "МастерШеф" я наважилася прийти на проект. Мене дуже надихнула ця футболка, дуже надихнули їхні слова, щоб я нарешті стала МастерШефом для своєї сім'ї та для себе. Щоб син пишався мною так само, як пишається татом. І ось, напевно, ці слова в'їлися мені так конкретно в голову та в серце, що я вирішила спробувати піти на проект.
- А як до вашої участі поставився чоловік? Під час кастингу він сказав, що виконуватиме всю домашню роботу. Дотримався обіцянки?
- Алік, коли дізнався, що я хочу серйозно піти на "МастерШеф", мене, звичайно, підтримав і сказав, що це класно та круто. Однак також сказав, що, враховуючи мою недовірливість і хвилювання, це буде складно: "Це будуть сльози та нерви, і тільки через ці нерви можу тебе відмовляти". Щодо домашньої роботи – він чесно намагався. Але так як у нього робота і всю турботу він точно не міг взяти за себе та дітей, а працювати треба було комусь у сім'ї, тому в цей час йому допомагала моя мама.
- Чоловік допомагав готуватися до випробувань? Чи ділився порадами зі спілкування з суддями? Чи іншими лайфхаками?
- Він, звичайно, ділився лайфхаками та казав, що суддям подобається і не подобається. Говорив, що Ектор дуже любить смачну їжу, гарну презентацію, пиріг пастуший, кокован, мексиканську кухню. Єдине, що я попросила у Аліка, щоб він навчив мене правильно філювати рибу, бо я вдома її готую цілою – і дорада, і сибас. Він мені все розповів і з риби, і з м'яса. У всьому іншому я просто читала, зберігала, "скринила" та вивчала сама.
- Але загалом ви відчували відповідальність? Ваш чоловік брав участь у кількох сезонах, дійшов до фіналу, чи не боялися його підвести?
- А в чому я могла його підвести? Тут не було такої умови, що я його підведу чи не підведу. Я могла підвести лише сама себе. Саме так і сталося, що я підвела сама себе своїми ж сльозами, недовірливістю. Крім того, у нас трапилося непорозуміння зі Свєтою (У 9-му випуску учасникам потрібно було оцінити свій кулінарний професіоналізм і вибрати значок. Віталіна обрала значок №4, а Свєті дістався №5, що не сподобалося останнім. - Ред.). Це все мене дуже сильно "підрубало". Але Аліка точно не могла підвести, якби не дійшла до фіналу.
- Яке випробування на проекті для вас було найскладнішим і чому?
– Фізично – село, бо треба було бігати, було спекотно, за три години необхідно було і продукти зібрати, і підготувати, і нагодувати. А морально – це був конкурс, де я отримала чорний фартух. Він мене морально «підрубав», у мене «впали крила», я засмутилася і поникла, коли я помінялася значками зі Свєтою (Під час конкурсу зі значками між Віталіною та Свєтою розпочалася суперечка, в яку втрутився Ектор. У підсумку, Віталіна віддала свій значок Свєті, після чого розплакалася – Ред.). Одна річ, якби я особисто зі Свєтою сперечалася, але коли до цього обговорення включилися судді та учасники з іншої команди… Це найскладніший момент на проекті.
- Найчастіше атмосфера на шоу дружня та дуже тепла. А чи часто відбуваються конфлікти за кадром?
– У нас атмосфера була дуже дружня. Мені здається, з усіх сезонів у нас був найдобріший. У нас ніколи не було скандалів та дільби, ніхто не приховував продукти. Ми завжди ділилися всім. Багато чого з цього не увійшло до кадру, адже ефір триває обмежену кількість часу, але за кадром теж не було як таких сварок. Було пару людей, з ким особисто у мене не надто склалися стосунки. Але це нормально, не можуть скластися добрі стосунки з усіма, ми всі різні. Наприклад, зі Свєтою нам було справді складно спілкуватися. Ще не люблю, коли брешуть у вічі. Коли я йшла, спробувала сказати про це конкретній людині, через що вона розлютилася на мене.
- Ви написали, що на проекті набули друзів. Зараз із кимось із учасників спілкуєтеся?
- Так, я знайшла друзів. Це Яна та Богдан. Я з ними спілкувалася на проекті, ми бачилися поза зйомками програми, коли були вихідні. Ми весь час проводили разом із смачним напоєм, з переглядами Chef's Table, з книгами, з обговореннями страв. Ми й зараз продовжуємо спілкуватися. З Яною ми весь час бачимося, бо живемо у Києві, а з Богданом у Харкові плануємо зустрітись.
- Шанувальники шоу прийняли вас дуже тепло, за вас вболівало дуже багато людей. Вас це здивувало?
- Багато людей мене підтримували та писали, що бачать у кітелях. Я й сама себе бачила у кітелях так точно. Що здивувало найбільше - те, що і "МастерШеф", і "Супермама" мене передали через екран таку, якою я є. Мені дуже приємно, що моя природність багатьом людям близька. Єдиний хейт, з яким я зіткнулася, це хейт через наряди. Чомусь усіх бентежили мої оголені плечі. Писали, що я після "Супермами" вирішила показати щось інше, але я все життя носила вбрання з відкритими плечима, нічого поганого в цьому не бачу.
– До речі, часто відзначають дуже вимогливе ставлення Ектора до учасників. Що ви думаєте про це?
- Так, Ектор має дуже вимогливе ставлення до учасників. Це правда.
- Як загалом справи з готуванням у вашому житті? Це ваше хобі чи, скоріше, рутина?
- Це, мабуть, і рутина, і хобі. Але приємна рутина. Я повинна приготувати, бо в мене діти та чоловік, але я від цього також отримую задоволення. Особливо, коли це щось нове, щось смачне, коли це не просто "пюрешечка, картопля або відбивнушечка". Коли ти прочитала, приготувала, ти входиш в азарт, кураж, тобі це подобається. І ти сама отримуєш задоволення від процесу і чекаєш на результат, тому що ніколи не готувала. Ще для мене важливо, щоб блюдо похвалив Алік. І найчастіше так і відбувається, тому що Аліку дуже подобається, коли я готую щось нове.
- Вашого чоловіка називають "Богом м'яса", проте він чудово готує і десерти. А що про вас? Що вам подобається готувати більше?
- Алік готує смачно все, він уже чоловік із досвідом. Я раніше більше десерти любила готувати, але після проекту мені подобається створювати основні страви. Особливо зараз подобається готувати те, що не готувала раніше, та класичні страви.
- Багато учасників стають кулінарними блогерами після проекту. Чи плануєте розвивати свій блог?
- Я і до проекту викладала страви, хоч не вважала себе блогером. Я й зараз щось знімаю із Сандрою та викладаю. Я просто показую своє сімейне життя, що ми вміємо, що робимо, які у нас традиції. А ставати фуд-блогером я, мабуть, не планую.
- Чи змінилася ваша аудиторія у соцмережах? Чи стало більше підписників?
– Аудиторія збільшилась, з'явилися нові підписники. Усі вони в мене дуже добрі та хороші. Від підписників не отримувала жодного негативного коментаря чи хейту, лише позитивні, лише добрі. Завдяки передачі у мене з'явилися нові люди, які мені близькі.
- Після проекту "Супермама" ви лише за тиждень організували виробництво пахлави. Це дуже вражає. Розкажіть трохи про ваш бізнес. Ви все робите та готуєте самі чи у вас є команда?
– У мене відправка по всій Україні. І, звичайно, я вже одна з цим завданням не справляюся, тому я маю команду, яка допомагає, але під моїм чуйним керівництвом. Я теж активно беру участь у процесі, теж печу. За моєї відсутності є люди, які готують, але я контролюю всю цю справу на відстані. Друга рука у пахлаві – це моя сестра Сюзанна. І коли я відсутня, то головною залишається вона!
- Участь у шоу "МастерШеф" вплинула на кількість замовлень?
- Вплинула. Найбільше - коли я прийшла на кастинг "МайстерШеф" з пахловою, коли Ектор куштував, закочував очі від задоволення і хвалив блюдо на всю країну. Я тоді не розуміла просто, що мені робити і скільки людей мені ще треба, щоб віддати всі замовлення, які посипалися після показу першого епізоду. Це було просто щось нереальне. Так, у мене є стабільні клієнти та стабільні замовлення, але саме наплив був після випуску, коли Ектору сподобалася моя пахлава.
- Чи не плануєте ще якийсь бізнес? Ви добре вибираєте вбрання, тому могли б стати дизайнером.
- Ще якийсь бізнес – ні, але у нас із Яною у планах зробити щось цікаве, може, майстер-класи у стилі "дівичника". Тому ми зараз над цим з нею думаємо, вибираємо, підбираємо, щоб це було дуже круто та весело для матусь, яким хочеться вирватися та відпочити. Майстер-класи зі сніданків та вечерь, бо всі йдуть, з'ївши сніданок, і повертаються на вечерю. Спершу хочемо зробити, а потім уже про це говорити. Дякую за комплімент з приводу вбрання, тому що найбільше хейту я отримала не через готування, а через вбрання. Найчастіше це, до речі, були дівчата "безликі". Вони не мали ні картинок, ні фотографій, і вони мені писали не дуже позитивні коментарі.
- Зйомки зайняли кілька місяців. Як до вашої відсутності поставилися ваші діти?
- Дуже нудьгували, але син мені поставив умову і сказав, що не чекає на мене додому раніше фіналу. Він щодня мені дзвонив, дізнавався, що за конкурси. Богдана та Яну знав заочно, і коли я його привезла знайомитись з ними після того, як пішла з проекту, він про них усе знав. Нудьгували, але бажали мені перемоги.
- Ви зараз працюєте? Після участі у шоу вам, напевно, надійшло безліч пропозицій.
- Я зараз працюю у своїй пахлаві. Паралельно є дуже багато запитів на рекламу в інстаграмі, і я не знаю, чи готова моя аудиторія бачити і чути рекламу. Тому поки що не особливо її беру, щоб не відкидати підписників. Надійшла пропозиція провести майстер-клас у Миколаєві, і ми з Яною до цього готуємось.
- Чи хотіли б ще раз взяти участь у подібному телешоу чи піти на "МастерШеф. Професіонали"?
- Я навіть не знаю, чи хотіла б брати участь ще раз. Швидше ні, ніж так, бо це дуже складно морально. Ідучи, я ревіла тиждень гіркими сльозами, мені було складно.
- У коментарях часто пишуть, що "МастерШеф" - це хоч і аматорський, але серйозний рівень, тож дуже багато талановитих мам не наважуються піти на шоу. Що б ви їм порадили?
- Так, це аматори, але вимог та знань до одинадцятого сезону вже більше. Звичайно, добре, коли ти вмієш смажити котлету та готувати пюрешку, але щоб піти на проект, потрібні базові знання класичної кухні, бо на ній ґрунтуються конкурси. Ти не зможеш готувати на проекті, не знаючи основ. Тому, крім знань і умінь домашньої кухні, краще, звичайно, підтягнути класику: читати, куштувати, і, якщо ви хоч би знатимете класичні страви не на практиці, а в теорії, це теж буде величезним плюсом.