Карантин в Україні в "жовтій" і "червоної" зони буде діяти по-іншому. Як саме - неясно, адже зміни до постанови №1236 поки так і не внесені. Один з небагатьох моментів, який відомий більш-менш точно зі слів прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, стосується того, що під час можливого локдауна в Україні рух транспорту зупинятися не буде. В іншому - повні розбрід і хитання. ЗМІ, як завжди, по крихтах збирають інформацію і намагаються робити логічні висновки, а бізнес готується до чергових обмежень. Втім, "підготовкою" це можна назвати з великою натяжкою.
Як ми вже писали, ресторани належать до сфери, яка постраждала від локдаунов найбільше. З якоїсь причини до кафе і ресторанах ставилися як до якихось потенційним "вогнищ епідемії" і не давали працювати, навіть коли все інше вже давно було відкрито. Не дивно, що в минулому році в Україні закрилося кожне п'яте заклад - всього близько 4 тис. Кафе і ресторанів.
Треба сказати, що після таких "чисток" багато співробітників громадського харчування стали фаталістами. Бариста в кафешці біля мого будинку взагалі не переживає з приводу майбутнього постанови і каже: все буде так, як і повинно бути.
- А чого переживати, якщо в цій ситуації від мене нічого не залежить? - задає він резонне питання. І тут же по-змовницьки знизивши голос, каже: - Приходьте, ми в будь-якому випадку закриватися не будемо!
За словами мого співрозмовника, перевірок він не боїться. Це в центрі міста влаштовували справжні облави з перерахунком масок і вимірюванням відстаней між столами. А на житлових масивах ніхто нікого не перевіряв навіть в самі "жорсткі" часи.
- Звичайно, всі ми очікували восени сплеск захворюваності, але до закриття ресторани не готові, - констатувала в бесіді з "КП в Україні" директор Аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова. - Тим більше що ресторанний бізнес зробив все для того, щоб цього не сталося - зокрема, активно вакцинував співробітників. Якщо говорити про Київ, то тут вакциновані порядку половини співробітників ресторанів, і, щоб цього домогтися, були використані самі різні методи. Одні замовляли транспорт і організовано вивозили працівників на щеплення, до інших приїжджали мобільні бригади, хтось обіцяв премії та інші "плюшки", а хтось погрожував штрафами. І після такої підготовки буде несправедливо, якщо всіх закриють, але поки говорити про це рано - чекаємо постанови.
За словами експерта, якщо все ж таки вирішать закрити всіх, це призведе до протестів. Як мінімум - до саботажу і "тихою роботі за закритими шторами". Але, каже Ольга Насонова, в цілому ресторатори налаштовані оптимістично. Мало хто вірить, що закриють всіх, більшість розраховують на обмеження, з яких вдасться викрутитися з найменшими втратами.
Продавці на продуктових ринках про майбутні обмеження знають, але впевнені, що їх це не торкнеться.
- Нам уже сказали: маски, рукавички, антисептики - і працюйте собі спокійно, - каже продавець овочів і фруктів. - Вакцинацію від нас не вимагають, та й навіщо вона мені? Якщо я при такому потоці людей за півтора року не захворіла, так уже і не захворію. Але я думаю, що ми тут вже все перехворіли, причому майже всі "на ногах" - працювати-то треба!
Олена, яка працює в павільйоні "Жіноча білизна" на ринку, говорить, що, швидше за все, їх магазин не закриють. Але точно сказати важко - ніхто нічого не знає. З іншого боку, каже Олена, ніхто з цього приводу особливо і не переживає - до подібного хаосу за півтора року всі звикли. Господиня павільйону, правда, заїкнулася про те, що без щеплення з понеділка працювати буде не можна, але зустрівши жорсткий опір з боку Олени (яка навіть закликала на допомогу Бога), тут же відступила.
- Нам цю "жовту" зону весь серпень обіцяли. Так що нічого нового - ми вже, чесно кажучи, втомилися переживати, - каже Олена. - З іншого боку, що переживати? Як Бог дасть, так і буде. Господиня вже говорила, що в "жовтій" зоні працювати зможуть тільки вакциновані, але я відразу сказала: це несправедливо! Якщо хтось з Божою поміччю перехворів, так у нього ж імунітет не гірше...
- А ви перехворіли?
- Звісно! Довідки у мене, правда, немає, але я вважаю, що коронавірусів все в Україні вже перехворіли. Хто не нервував і жив з вірою, що все буде добре і Бог допоможе - той хворів без симптомів, а хто в Божу допомогу не вірив, хворів важко. Я ось вірю, так що самі розумієте, - швидше за все, без симптомів перехворіла. Та й взагалі, почитайте новини: коронавірус вже давно не на перших шпальтах. У світі таке коїться - про душу подумати треба! А вони всі носяться зі своїми зонами.
Ольга, яка працює в павільйоні "Ремонт одягу", говорить, що закриватися не планує.
- Я тільки два місяці тому відкрилася, і в радіусі 200 метрів таких точок, як моя, чотири, - каже моя співрозмовниця. - Якщо я не буду працювати і продовжу платити оренду, тут же піду в мінус. Та й ті нечисленні клієнти, яких вдалося напрацювати, просто розсіються по конкурентам.
Ольга каже, що вже все продумала. Вона прикриє двері і опустить жалюзі, але зовні залишить номер телефону, щоб пускати клієнтів по дзвінку. Дуже сподівається, що її крихітному бізнесу вдасться уникнути перевірок.
|
Згідно з попередніми даними, підприємство зможе працювати, якщо не менше 80% його співробітників буде провакциновано. Якщо ні - доведеться йти на удаленку або ж працювати з карантинними обмеженнями.
На практиці це означає, що якщо на підприємстві числиться до 4 співробітників, то для роботи в звичайному режимі повинні бути щеплені абсолютно все. І не має значення, числяться вони бухгалтером або прибиральницею. Починаючи з п'ятого співробітника, кількість дозволених непрівитих зростає. Наприклад, з п'яти чоловік їх може бути один, з десяти - два, і т. Д.
Зрозуміло, що похвалитися провакцинованими 80% сьогодні може рідкісний роботодавець, так що в багатьох компаніях поки поняття не мають, як вони будуть працювати з понеділка.
- Офіційного постанови Кабміну немає, - втомлено сказали мені на гарячій лінії одного з популярних фітнес-клубів. - Ось коли вийде, тоді й вирішимо, як працювати. Все це триває дуже давно, але поки одні розмови. Давайте почекаємо офіційного документа.
У той же час в салоні краси, куди я прийшла на стрижку, мені розповіли, що щеплених співробітників у них не те що не 80%, а навіть і не 20%.
- Але ми вже рік працюємо по "карантинним нормативам": всі клієнти приходять чітко по запису, ніякого очікування в коридорах, в залі знаходиться один майстер і один клієнт, маски обов'язкові, щоранку - обов'язковий температурний скринінг всіх співробітників, - сказала менеджер салону. - Тому ми нічого змінювати не плануємо - ми і в локдаун так працювали, і з понеділка будемо працювати так само.
Цілу годину, поки я сиділа в кріслі у перукаря, вислуховувала її бачення проблеми. Виявилося, що, як буде складатися її робочий графік під час чергового карантину, Марину взагалі не хвилює. Майстер впевнена, що салон продовжить працювати в колишньому режимі при будь-яких розкладах. За її словами, єдине, що могло перешкодити її роботі - це страх захворіти, але він залишився в далекому минулому.
- У перший локдаун я настільки боялася, що у мене все нутрощі від страху зводило, - зізнається Марина. - Мене тоді на роботу не вигнали б ні за які пряники. Щоранку я починала з новин про коронавіруси і... боялася ще більше. Але людина ж не може боятися вічно! Так що сьогодні страх повністю пройшов.
За словами Марини, єдине, що її сьогодні хвилює - це щоб не відправили на карантин школярів. Цікаво, що про це говорили абсолютно всі мої співрозмовниці, діти яких - школярі різного віку. Батьки молодших школярів кажуть, що малюків просто немає з ким залишити, старших - скаржаться на падаючу успішність. Все, з ким я обговорювала тему віддаленого освіти, однозначно назвали його профанацією, відзначаючи, що діти отримали нульові знання з переважної більшості предметів.
- Якщо знову школи підуть на дистанційне навчання, мені доведеться наймати синові репетиторів з трьох предметів - математики, фізики та хімії. І це ще по мінімуму! - резюмувала Марина. - Фактично цими відходами шкіл на карантин нас переводять на приватну освіту. Тільки, як завжди, забули сказати, хто буде оплачувати всі ці "ігри з карантину".
ДУМКА
- Бізнес-середовище як в Україні, так і в усьому світі готова до того, що можуть бути чергові обмеження в діяльності, - зазначив в коментарі "КП в Україні" старший аналітик компанії Esperio Ян Кароль. - На цей раз пройти "випробування" буде легше. По-перше, всі вже розуміють, що частина співробітників автоматично перейде на віддалену роботу, і процеси тотально не зупиняються. Вся інфраструктура підготовлена ще з 2020 року - це і віддалені доступи до робочих файлів, і зустрічі на конференції в скайпі або зуме. По-друге, домовлятися зі співробітниками про пізніших виплати заробітних плат або домовлятися з постачальниками про відстрочки через пандемію буде простіше, так як ми вже виявлялися в подібній ситуації. По-третє, з періоду першої пандемії компанії і співробітники, нарешті, навчилися накопичувати гроші про запас, так що стресу і невизначеності буде менше.
Стрес співробітників у зв'язку з віддаленою роботою також знизиться, адже всі вже розуміють, як організувати побут і поєднати домашнє проведення часу з роботою. Тобто, вважає експерт, психологічно ситуація буде сприйнята простіше.
Проте, продовжує Ян Кароль, умови чергового локдауна все одно можна назвати форс-мажорними, так що для економіки в цілому шлях виходу на "стабільні рейки зростання" в 2022 році ускладниться. При цьому сказати, якої шкоди буде завдано вітчизняній економіці, складно - адже ніхто не в змозі спрогнозувати навіть приблизні терміни локдауна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ