Сьогодні одним з популярних видів відпочинку є гастрономічний туризм. Є особливі туристи, які їдуть в різні країни й там насолоджуються місцевою екзотичною кухнею. Це дозволяє дізнатися про історію різних народів, познайомитися з цікавими людьми та самому спостерігати процес приготування страв національної кухні.
Спеціально для охочих смачно поїсти й при цьому відмінно відпочити, багато турфірм розробили особливі тури з акцентом на різноманітність їжі. Завдяки цьому, ви зможете втішити свій шлунок безліччю сильних смаків і несподіваних поєднань. Гастрономічний туризм – це поїздка по державах і материках для ознайомлення зі специфікою національної кухні, кулінарними звичаями, можливість спробувати унікальні для туриста страви або продукти. Кулінарний тур як послуга — це правильно підібраний комплекс заходів для дегустації традиційних у даній країні страв. Справжній гурман перед поїздкою вивчить національну кухню, назву страв і дізнається про продукти, з яких вони готуються. Ознайомиться з правилами етикету та умовами вживання екзотичних продуктів.
Є ряд країн, в яких існує культ їжі. До них відноситься Франція, Італія, Іспанія, Німеччина, Швейцарія, Австрія, Єгипет, Мексика, Греція, Чорногорія, Марокко, Азербайджан, Сінгапур, Китай, Японія.
Тоскана – рай для туристів. На сьогодні це один з найбільш відвідуваних італійських регіонів. Вона відома не тільки як батьківщина італійського Ренесансу, одним із секретів її популярності є місцева кухня. Страви тосканської кухні – рай для справжніх гурманів і простих любителів смачно поїсти.
Прихильники гастрономічного туризму не пошкодують, що приїхали в Тоскану: більшість рецептів тосканської кухні перевірено багатьма поколіннями аристократів і простого народу. Кажуть, джерела знаменитої французької кулінарії слід шукати саме тут – Катерина Медічі, майбутня французька королева, відвезла з Флоренції в Париж своїх улюблених кухарів і ввела моду на оливкову олію, артишоки та соуси. Найпростіші й типові продукти в Тосканській кухні – хліб, оливкова олія і їх поєднання. Для кожної провінції характерний свій вид хліба, його випікають з добавками: прянощами, зеленню, оливками, горіхами, гарбузом. Як правило, хліб прісний, несолоний або малосолений. Черствий теж використовують, ні шматочка не пропадає даремно: його додають в супи й салати, роблять панцанеллу – якась подоба тюрі з помідорами. Класичний варіант вживання хліба, що набув поширення у селянства і бідноти – феттунта, місцевий аналог брускета. Гарячу та хрустку скибочку хліба натирають часником, а потім змащують оливковою олією.
Типові для регіону продукти: каннелліні (біла квасоля), артишоки, свіжі та в'ялені томати, каперси (мариновані бутони колючої рослини), чорна капуста.
Супи у формі густих юшок, обов'язково з «вчорашнім» хлібом.
Тосканські сири: пекоріно з овечого молока і страччино – з коров'ячого.
Ковбаси та шинка в Тоскані з особливої породи свиней cintasenese. Це ковбаса з фенхелем фіноччіона і більш економна мортаделла-ді-Прато.
Барселона, столиця Каталонії, може вважатися найкращим місцем для цілорічного відпочинку, завдяки численним подіям і святам різного роду, які проходили в місті: наприклад, є більш-менш традиційні заходи, такі як Парад трьох королів, міський карнавал і Фестиваль світла, що висвітлює деякі райони міста, футбольні матчі ФК Барселона на Камп Ноу, а також події міжнародного значення, такі як EPT (European Poker Tour), одна з найважливіших подій цього ментального виду спорту, або Міжнародний джазовий фестиваль.
Типові каталонські страви часто мають у складі морепродукти й продукти, які ростуть в горах (каталанською мовою згадується як «mar i muntanya»). Барселона розташована між морем і горами, місто є прекрасним місцем для насолоди цим типом страв, через те, що ви завжди можете насолоджуватися свіжими продуктами.
Каталонська гастрономія також має особливість, що полягає в поєднанні солодких і солоних страв. Ряд гострих страв приправлений медом, корицею, мигдалем, хлібними крихтами або сушеними фруктами.
Каталонські страви мають велику кількість овочів, риби та м'яса, приготованих з якісною оливковою олією. Тому вони різноманітні й збалансовані. Як і слід було очікувати, всі ці страви можуть супроводжуватися хорошим місцевим вином.
Німеччина знаменита пивом і різними закусками до пива. Головне місце для туристів-гурманів Баварія, і знаменитий фестиваль пива «Октоберфест», що проходить в Мюнхені. Все те, що ми представляємо при словосполученні «німецька кухня», відноситься в першу чергу до кухні баварської: запечена свиняча рулька, Картопляні кнедлі, кренделі, – все це було і залишається традиційними стравами на півдні Німеччини. Баварська кухня-далеко не сама витончена в світі, адже в її основі – нехитрі, але ситні селянські страви. Практично в кожному з них присутня свинина, картопля і пиво в різних поєднаннях, тому вегетаріанцям і ЗСЖ в таких закладах доводиться нелегко.
Так звана «баварська кухня» об'єднує відразу кілька регіональних кулінарних традицій: класичну кухню околиць Мюнхена з упором на жирну свинину, альпійську – з особливою увагою сиру та баранині, і франконську.
Для тих, хто відкрив в собі любов до подорожей, в яких можна насолодитися не тільки вивченням історичних пам'яток, а й здивувати себе новими смаковими враженнями, такі тури стануть пріоритетними й надалі.
Ліцензія №MGA/B2C/213/2011 від 1 серпня 2018 р. № платника ПДВ на Мальті: MT24413927. Гра в Інтернеті регулюється на Мальті Департаментом Мальти з регулювання ігор.